Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Ινφογνώμων Πολιτικά: Αγνωστη Σαπφώ: Στο φως δυο νέα ποιήματα της σημαντικότερης λυρικής ποιήτριας της αρχαιότητας

ΕΤΙΕΝ ΖΙΛΣΟΝ- ΤΟ ΟΝ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ

Ανθρωπιστικές επιστήμες | Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη
ΕΤΙΕΝ ΖΙΛΣΟΝ
ΤΟ ΟΝ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ
Το πρόβλημα της ύπαρξης στη δυτική φιλοσοφία από την αρχαιότητα ως τον εικοστό αιώνα
Μετάφραση:Σαμαρτζής Θάνος
Εισαγωγή:Σαμαρτζής Θάνος
ISBN-13:978-960-524-296-1
Κωδικός στον Εύδοξο:1222
Χαρακτηριστικά:15 Χ 23 εκ., 576 σελ.
Έτος έκδοσης:2009
Τρέχουσα έκδοση:2009
Τίτλος πρωτοτύπου:"L' Etre et l' Essence", Librairie Philosophique J. VRIN, 1994
Εκδοτική σειρά:Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη
Λιανική τιμή:€27,00
Έκπτωση:10%
Τιμή αγοράς:€24,30αγορά  λίστα 
  
     Περιγραφή
Όλα τα πράγματα, όσο και αν διαφέρουν κατά τα άλλα μεταξύ τους, έχουν τουλάχιστον αυτό κοινό: όλα τους υπάρχουν, όλα τους είναι όντα. Η ύπαρξη είναι μια ιδιότητα τόσο καθολική, ώστε σπανίως στρέφουμε την προσοχή μας σε αυτή. Και όμως, εάν επιχειρήσουμε να κατανοήσουμε τί σημαίνει το να υπάρχει κάτι, ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες που μοιάζουν ανυπέρβλητες. Ο Αριστοτέλης παρατηρεί: διαφεύγει τί το ον και τις η ουσία των όντων. Η δυτική φιλοσοφία -αρχαία, μεσαιωνική και νεότερη- αναγνώρισε το πρόβλημα της ύπαρξης ως το θεμελιωδέστερο φιλοσοφικό πρόβλημα και επιχείρησε με διαδοχικές προσπάθειες να το προσεγγίσει, να το θεματοποιήσει και να το εννοιολογήσει.
"Το Ον και η Ουσία", έργο ενός από τους σημαντικότερους ιστορικούς της φιλοσοφίας, του Γάλλου Ετιέν Ζιλσόν, παρουσιάζει με τρόπο κριτικό και συστηματικό την ιστορία του προβλήματος της ύπαρξης στη δυτική φιλοσοφία από την αρχαιότητα μέχρι και τον εικοστό αιώνα. Πέρα όμως από την καθαρά ιστορικοφιλοσοφική του αξία, το βιβλίο μπορεί, χάρη στο εύρος της προοπτικής του και τον πλούτο των εξεταζόμενων ζητημάτων, να λειτουργήσει ως μια εισαγωγή στη γλώσσα και τη μεθοδολογία της πρώτης φιλοσοφίας, μεταφυσικής ή οντολογίας: της φιλοσοφικής εκείνης μάθησης δηλαδή που ζητά να κατανοήσει τί σημαίνει το να υπάρχει κάτι, το να είναι ένα πραγματικό ον.
 
Ενδεικτικές σελίδες
Για να διαβάσετε την εισαγωγή της ελληνικής έκδοσης πατήστε εδώ.
Περιεχόμενα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ     
ΕΙΣΑΓΩΓΗ     
Ι.  ΤΟ ΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝ  
ΙΙ. ΤΟ ΟΝ ΚΑΙ Η ΥΠΟΣΤΑΣΗ 
ΙΙΙ. ΤΟ ΟΝ ΚΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ 
IV. Η ΟΥΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ 
V. ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ 
VI. Η ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ 
VII. Ο ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ   
VIII. Η ΥΠΑΡΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ  
IX. Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ  
X. ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ  
ΕΠΙΛΟΓΟΣ  
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι  
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ 
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 
Σχετικοί τίτλοι

ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ Π. ΤΑΣΙΟΣ

ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ Π. ΤΑΣΙΟΣ

Γιατί άραγε πρέπει να «αναστοχασθώ» τον εαυτό μου; Αν ήδη ξέρεις «τί είσαι, ποιός είσαι και πώς είσαι», δεν χρειά­ζεται ν' αναστοχασθείς τίποτα. Εμείς οι άλλοι όμως που δεν διαθέτομε τέτοιες υπαρξιακές βεβαιότητες, τη νιώθουμε την ανάγκη να ξανασκαλίσομε αυτό το βαθύτατα προσωπικό ζήτημα. Όσο για τους «άλλους», εκεί είναι που μάλλον δεν ξέρομε και πολλά: Ο άλλος είναι αλλού, κι είναι κι αλλιώτικος. Και καθώς η ζωή μου πλέκεται κάθε στιγμή μαζί με τους άλλους, πώς να πετύχω μια καλή ζωή όταν αγνοώ τη φύση των άλλων και τη σχέση μου μαζί τους..
Ετούτο το βιβλίο αποπειράται να θυμίσει πόσο αξίζει τον κόπο να «αναστοχασθούμε εαυτούς και αλλήλους», μέσα στο σύνολο που το λένε Κοινωνία... Ξεκινάει με τις κοινωνίες των ζώων, επιμένει ύστερα στη βασανιστική ερμηνεία του ηθικού ενεργήματος και στην ηδονή του Καλού «εδώ και τώρα». Θέλει κατόπιν να δείξει ότι η Πολιτική (όχι η πολιτικαντική) και η Περιβαλλοντική είναι ηθολογικής κατηγορίας διεργασίες, ενώ αναλύει και μερικά πρακτικά ζητήματα όπως η επαγγελματική δεοντολογία, ο κίνδυνος της Τεχνοκρατίας, το σαράκι της πάνδημης δωροδοκίας κ.ά. Τέλος, περιγράφει ένα σύστημα Ηθοπαιδείας ως ρωμαλέου πολιτικού μέσου, ενώ δεν αποφεύγει ν' ασχοληθεί και με το Θρησκεύεσθαι - ένα επίσης υποστασιακό θέμα που απασχολεί δισεκατομμύρια Ανθρώπων.
ISBN-13: 978-960-524-402-6 | 17 x 24 εκ. | 540 σελ. | Λιανική τιμή: 18,00