Βιβλία:
ISBN: 978-960-14-2199-5 Αρ. σελίδων: 303
Οι Σταυροφόροι χωρίς Σταυρό είναι μία περιεκτική και έγκυρη ανάγνωση των εξελίξεων που συνδέονται με την κατάρρευση του αμερικανικού αυτοκρατορικού σχεδίου και με την πολιτική διαχείριση αυτής της κατάρρευσης. Κεντρικό στοιχείο είναι το άνοιγμα του Ομπάμα προς το μουσουλμανικό κόσμο και πώς αυτό το άνοιγμα δοκιμάζεται στο μέτωπο του Παλαιστινιακού, λόγω της εμμονής του Ισραήλ στην επιδίωξη στρατιωτικής λύσης.
Συνθέτοντας με γλαφυρό τρόπο το γεωπολιτικό παζλ που διαμόρφωσε τις ισορροπίες σε πλανητικό επίπεδο, ο Σταύρος Λυγερός αφιερώνει ένα μεγάλο τμήμα του βιβλίου του στην Τουρκία. Αναλύει το “βαθύ κράτος”, τη σύγκρουση του κεμαλικού κατεστημένου με το πολιτικό Ισλάμ, το Κουρδικό πρόβλημα και το ρόλο του ΡΚΚ, το Νεοοθωμανισμό ως ιδεολογία και πολιτική στρατηγική, τις βλέψεις της Άγκυρας στο βόρειο Ιράκ και τη σχοινοβασία της αμερικανικής διπλωματίας προκειμένου να προωθήσει μία διευθέτηση στο τρίγωνο Άγκυρα - Κούρδοι - Βαγδάτη.
Εν oνόματι της Μακεδονίας
ISBN: 978-960-14-1797-4 Αρ. σελίδων: 366

«Η Μακεδονία στους νεώτερους χρόνους είναι πολυεθνική. Δεν είναι η πατρίδα ενός και μόνο έθνους. Οι Σλαβομακεδόνες δηλώνουν ότι το όνομα είναι η ταυτότητά τους, επειδή μέσω αυτού νομιμοποιούν το ιδεολόγημα της “διαμελισμένης μακεδονικής πατρίδας”... Το ζητούμενο δεν είναι να βρεθεί μία οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία για να ξεμπερδεύουμε. Ζητούμενο είναι να επιβληθεί η σύνθετη ονομασία που αντανακλά την πραγματικότητα. Δηλαδή, αυτή που ακυρώνει την προσπάθεια του Μέρους να σφετερισθεί το Όλον...»Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβάλει μονομερώς την αλλαγή του ονόματος. Μπορεί, όμως, να καταστήσει την άρνηση των Σκοπίων επιλογή με δυσβάστακτο πολιτικό κόστος. Το βέτο στο Βουκουρέστι έθεσε τους Σλαβομακεδόνες αντιμέτωπους με το πραγματικό δίλημμά τους: Από τη μία πλευρά, το συνταγματικό τους όνομα και η φαντασίωση της “Ενωμένης Μακεδονίας”, που αυτό αντιπροσωπεύει. Από την άλλη, τα απτά οφέλη της ένταξής τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Τα οφέλη αυτά είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη συμμετοχή σε δύο κλαμπ προνομιούχων. Αφορούν την επιβίωση της FYROM με τη σημερινή της μορφή».
Σκόπια: το "αγκάθι" της Βαλκανικής
ISBN: 960-236-241-3 Αρ. σελίδων: 286

Το εισαγωγικό μέρος αυτού του βιβλίου έχει ως αντικείμενο την πραγματικότητα της εθνικής παρακμής και το αίτημα της εθνικής ανόρθωσης. Η έμφαση δίνεται στις προϋποθέσεις αλλά και στα εμπόδια για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.
Στο πρώτο μέρος, αφού παρατίθεται συνοπτικά η ιστορική διαδρομή του "Μακεδονικού Ζητήματος" μέχρι το θάνατο του Τίτο, αναλύεται ο "μειονοτικός επεκτατισμός" των σκοπίων και οι επιπτώσεις του, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης δεκαετίας του 1980.
Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στη διπλωματική μάχη για το θέμα της αναγνώρισης του κρατιδίου των Σκοπίων από την αρχή μέχρι την απόλυση Σαμαρά.
Το τρίτο μέρος ασχολείται με το Βορειοηπειρωτικό και τη δυναμική των ελληνοαλβανικών σχέσεων.
Στις παραπάνω ενότητες, που αποτελούσαν τις μέχρι τώρα εκδόσεις του βιβλίου Σκόπια, το "Αγκάθι" της Βαλκανικής προστέθηκε συμπλήρωμα, έκτασης εκατό περίπου σελίδων, το οποίο χωρίζεται σε τρία μέρη.
Στο πρώτο μέρος αναλύονται οι εξελίξεις στο μέτωπο των Σκοπίων από την απόλυση Σαμαρά μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ στο Μπέρμιγχαμ στα μέσα Οκτωβρίου 1992.
Το δεύτερο μέρος του συμπληρώματος είναι αφιερωμένο στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και στις επιπτώσεις του.
Τέλος, στο τρίτο μέρος του συμπληρώματος αναλύονται τα βαλκανικά διλήμματα της Ελλάδας και παρατίθενται προτάσεις πολιτικής.
Πηγή: www.livanis.gr/ViewAuthors.aspx?ValueId=601168 - 106k - Similar pages
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ: http://www.blogger.com/home?pli=1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου